AAMU ON TULLUT, MUTTA SILTI ON YÖ


Taiteilija Henry-Wuorila Stenberg on aina käsitellyt maalaustaiteen avulla ihmisen uskoa, katoavaisuutta ja kuolemaa. Lopulta hän on ajautunut tilanteeseen, jossa hän joutuu kyseenalaistamaan omat motiivinsa, sillä taiteen tekeminen on ajanut hänet moraaliseen umpikujaan. Taiteilijan identiteetti on tuonut mukanaan myös rahan, vallan- ja kunnianhimon, monia asioita jotka aiheuttavat kipua. Voiko taiteilija tavoitella menestystä ja pysyä nöyränä? Myrkyttääkö raha tekemisen? Mitä taiteilijan identiteetistä jää jäljelle, jos taiteen tekeminen loppuu?

Elokuva esittää katsojalle intiimin, meditatiivisessa tilassa toteutetun äänitteen, jonka aikana Henry uppoaa syvälle omaan tajuntaansa ja kohtaa itsensä dialogin keinoin. Tässä tilassa läsnä on rakkaus, mutta läsnä on myös Syyttäjä. 

“Kaikessa, mihin olen lapsuudestani lähtien turvautunut, on maalaus ollut mukana. Haluni, maailmankatsomukseni, pyrkimykseni – myös itseltä salatut – ovat siinä olleet läsnä ja vieneet sitä eteenpäin. Tiellä eheytymiseen maalaaminen on ollut traaginen, ristiriitaa kasvattava. Se on mahdollistanut erillisestä minästä vapautumisen vain hetkeksi. Se eheyttää pinnallisesti ja siitä tulee pakko, tuomio matkalle, joka vie yhä syvemmälle alitajuisiin maailmoihin. Maalaus vie ristiriitaisten voimien lähelle ja kohti energioita, joita en kykene hallitsemaan. Jos maalaaminen yhtyy itsekkäisiin pyrkimyksiin – kunnian- ja vallanhimoon, ahneuteen ja takertuvaan haluun tai vihaan – se voi johtaa syvälle ja aikaansaada loistavia maalauksia. Mutta samalla nämä aktivoituneet voimat tuhoavat ihmisen.”

Ohjaaja ja tuotanto: Iivo Korhonen
Kuvaus: Aku Koskinen
Leikkaus: Nikke Bagge
Äänisuunnittelu: Ossi Oikari

Sandarmohin suru Kanerva Cederström

SANDARMOHIN SURU

Kaksitoista tarinaa suomalaisista, joiden sukulaisia teloitettiin Neuvosto-Karjalassa Sandarmohin metsässä 1937-1938. Stalinin vainot olivat pahimmillaan 1930-luvun lopulla, jolloin pelkästään suomalaistaustaisia teloitettiin NKVD:n toimesta tuhansittain. Läheinen ei saanut tietää, minne perheenjäsen katosi - todennäköisimmin Karhumäessä sijaitsevan metsän joukkohautoihin luoti niskassaan.

Pitkä dokumentti antaa kasvot ja äänen Stalinin vainojen uhreille ja valottaa unohdettua historiaa.


Ohjaaja: Kanerva Cederström
Kuvaaja ja tuotanto: Niko Väistö
Äänisuunnittelu / Äänitys / Miksaus: Iivo Korhonen
Tuotanto: Cinema Obscure

KAAMOKSEN VALOSSA

Antti, a musher from Northern Finland, won't give up his way of life despite being advised contrarily. In the dogsled world there is no going back after hopping on the sledge.

"Polar Night Light" is a short documentary of love for sled dogs. The film follows Antti during the polar night while his freedom to be himself is being compromised.

Director: Niko Väistö
Cinematography: Aku Koskinen
Sound mixer and designer: Iivo Korhonen